Belastingschuld - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Belastingschuld

De Belastingdienst is verantwoordelijk voor verschillende betalingen. Zo is de Belastingdienst verantwoordelijk voor het uitbetalen van onder andere zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslag. Daarnaast is het ook mogelijk dat je een betaling verschuldigd bent aan de Belastingdienst omdat je een te hoog bedrag aan toeslag hebt ontvangen of dat uit een aanslag blijkt dat je een bedrag moet terugbetalen. Echter is het niet altijd mogelijk om een bedrag terug te betalen aan de Belastingdienst of ben je hier te laat mee. Uiteindelijk loop je het risico dat er een belastingschuld kan ontstaan.

Betalingsherinneringen en aanmaningen

Wanneer je de Belastingdienst een bedrag verschuldigd bent en deze niet of niet tijdig betaalt, zal er een betalingsherinnering verstuurd worden. In deze herinnering zal je er op gewezen worden dat er nog een openstaand bedrag is, waarop dit bedrag gebaseerd is en wordt er verzocht om het bedrag binnen zeven werkdagen alsnog te voldoen. Een betalingsherinnering is dan ook voornamelijk de eerste stap die zal worden gezet indien er in het verleden niet eerder soortgelijke schulden zijn ontstaan waarbij de betaling daarvan zijn uitgebleven. Als er echter in het verleden wel schulden zijn ontstaan en deze niet tijdig of niet zijn betaald, kan er worden overgegaan op andere maatregelen. Denk hierbij aan het direct versturen van een aanmaning.

Indien je na de betalingsherinnering nog steeds niet je schuld hebt betaald zal er worden overgegaan tot het versturen van een aanmaning. In deze aanmaning wordt er nogmaals omschreven dat er sprake is van een openstaand bedrag en zal er ook een acceptgiro aan verbonden zijn. Een aanmaning is echter niet kosteloos zoals bij een betalingsherinnering. Aangezien er meerdere aanmaningen verstuurd kunnen worden, zal de schuld dan ook uiteindelijk groter kunnen worden dan deze voorafgaand was.

Beslag

In het uiterste geval is het mogelijk dat de Belastingdienst de schuld zal overdragen aan een deurwaarder en zal deze uiteindelijk kunnen overgaan tot het leggen van beslag op goederen. Het leggen van beslag op goederen heeft als doel om druk op te leggen zodat je uiteindelijk toch de schuld gaat betalen. Als dit toch niet mogelijk is, zal er worden overgegaan tot het leggen van beslag op je eigendommen en zal er uit de verkoop van deze goederen aan de schuld worden voldaan.

Ook is het mogelijk dat er een beslag wordt gelegd op jouw inkomen. Ook in het geval van een uitkering is het ook mogelijk om hier een beslag op te leggen. Verder is het ook mogelijk dat toeslagen worden ingehouden omdat er teveel toeslag is ontvangen en je deze schuld niet kan terugbetalen.

Naast de Belastingdienst zijn er ook uitzonderlijke partijen die beslag kunnen leggen op de toeslagen. Zo kunnen verhuurders beslag laten leggen op de huurtoeslag wanneer de huur niet wordt betaald, kan de verzekeraar beslag laten leggen op de zorgtoeslag wanneer de premies niet betaald worden en kan de kinderopvanginstelling beslag laten leggen op de kinderopvangtoeslag wanneer de kinderopvangkosten niet betaald worden.

Regelingen

Wanneer je een schuld hebt bij de Belastingdienst is het mogelijk om een eventuele regeling te treffen. Het treffen van een regeling kan bijvoorbeeld goed van pas komen indien je de schuld graag wilt betalen maar je het bedrag niet in één keer kan aflossen.

De Belastingdienst geeft als eerste mogelijkheid om uitstel van vier maanden aan te vragen. Voor het verlenen van deze uitstel zal er gekeken worden naar een aantal factoren. Zo mag je onder andere niet eerder voor dezelfde schuld of een andere schuld, een uitstel hebben gekregen en mag de schuld niet meer bedragen dan €20.000,-.

Wanneer het niet mogelijk is om een uitstel van betaling af te spreken, kan het zo zijn dat er wel een mogelijkheid is tot het afspreken van een betalingsregeling. Zo kan er afgesproken worden om de schuld te betalen over een periode van twaalf maanden.

Belastingschuld: wat nu?

Heb je een schuld bij de Belastingdienst en weet je er geen raad meer mee? Neem contact met ons op en dan zullen wij jou proberen verder te helpen.

Whatsapp