Betalingsachterstanden - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Betalingsachterstanden: een veel voorkomend probleem

Het hebben van een betalingsachterstand is geen ongebruikelijke situatie voor veel Nederlandse huishoudens. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat er in 2018, 32% van de Nederlandse huishoudens betalingsachterstanden hadden.

Dit komt er op neer dat 1 op de 5 van de Nederlandse huishoudens te maken heeft met betalingsproblemen. Het gaat om ongeveer 1,35 miljoen huishoudens, waarvan er 8% te maken had met ernstige betalingsproblemen.

Oorzaken betalingsachterstanden

Het ontstaan van een betalingsachterstand kan vele oorzaken hebben. Zo kan er in sommige gevallen sprake zijn van simpele oorzaken waardoor achterstanden ontstaan en is er in sommige gevallen sprake van serieuze problematiek waardoor deze achterstanden zijn komen te ontstaan.

Enkele voorbeelden van oorzaken van betalingsachterstanden zijn:
– Inkomsten zijn minder dan vaste lasten (overlevingsschulden)
– Ontbreken van inzicht in financiën
– Onvoorziene kosten
– Geen opgebouwde buffer
– Simpelweg vergeten te betalen
– Het hebben van een ‘gat in de hand’

Wat kan je zelf doen?

Dat het ontstaan van betalingsachterstand veel verschillende oorzaken kan hebben is duidelijk. Aan de andere kant zijn er ook genoeg hulpmiddelen die je kan inzetten om eventuele verdere achterstanden te voorkomen of om de huidige achterstandssituatie minder ernstig en dus meer dragelijk te maken.

Kasboek opmaken

Door het maken van een kasboek draag je bij aan het voor jezelf inzichtelijk maken van jouw inkomsten en uitgaven en zal het zo makkelijker worden overzicht te bewaren en betalingsachterstanden te voorkomen. Daarnaast is een kasboek gemakkelijk te updaten in geval van een plotselinge verandering in je inkomsten of uitgaven.

Ook kan het hebben van een kasboek bijdragen aan de eventuele mogelijkheid om te beginnen met sparen en besparen! Veel huishoudens hebben abonnementen waar ze eigenlijk geen behoefte meer aan hebben of geen gebruik meer van maken. Kijk naar mogelijkheden om deze onnodige kosten te beëindigen. Met het gespaarde geld kan je uiteindelijk een buffer opbouwen voor onvoorziene kosten en kan je eventueel betalingsregelingen treffen met je schuldeiser.

Automatische incasso

‘’Ik maak het zelf wel over, dan weet ik tenminste wat er in en uit gaat’’. Toch is dit simpelweg niet zo handig als het lijkt. Door het handmatig overmaken van rekeningen, vergeten mensen vaak dat ze nog rekeningen hebben liggen die betaald moeten worden.

Om te voorkomen dat je rekeningen vergeet te betalen en hierdoor achterstanden ontstaan, kan je beter gebruik maken van automatische incasso. Verschuldigde bedragen worden automatisch afgeschreven en zo hoef jij je niet meer zorgen te maken over onbetaalde rekeningen.

Betalingsachterstanden zo snel mogelijk betalen!

Heb je momenteel een betalingsachterstand die je kan betalen? Betaal het! Weg is weg en zo voorkom je simpelweg dat de achterstand te lang onbetaald blijft en eventueel wordt overgedragen aan een incassobureau of deurwaarder. Wanneer dit gebeurt worden er namelijk meer kosten aan verbonden en wordt de schuld uiteindelijk alleen maar hoger.

Betalingsregelingen treffen

Wanneer het niet mogelijk is om de betalingsachterstand in één keer te betalen, staan schuldeisers ook vaak open voor het afspreken van een betalingsregeling. Op deze manier betaal je de achterstand over meerdere termijnen af en wordt op deze manier de draaglast van de achterstand verdeeld.

Wanneer je een betalingsachterstand hebt afgesproken, is het ook mogelijk dat je eventuele beslaglegging van de deurwaarder voorkomt. Dus heb jij een betalingsregeling getroffen? Houd je er dan ook aan en voorkom beslaglegging.

Stel prioriteiten!

We hebben allemaal wel eens de behoefte aan het kopen van een product. Hebben we dit product echt nodig? Vaak weet je het antwoord op deze vraag al wel dus durf jezelf dan ook deze vraag te stellen voordat je een product koopt dat je misschien niet zo hard nodig hebt en het eigenlijk niet kan betalen.

Hulpverlenende instanties

Wanneer je na dusdanig veel betalingsachterstanden geen uitweg of oplossing meer kan vinden is er altijd nog de mogelijkheid om hulp in te schakelen. Zo kan je eens op zoek gaan naar de volgende instanties en wat zij voor jou kunnen betekenen bij schuldproblematiek:

  • Maatschappelijk werker
  • Budgetcoach
  • Gemeente
  • Beschermingsbewind
  • Schuldhulpverlening

Stapje in de goede richting nodig?

Heb jij momenteel een betalingsachterstand en weet je niet zo goed waar je moet beginnen om dit probleem op te lossen? Zie jij door het bomen het bos niet meer door oplopende achterstanden? Neem gerust contact met ons op voor hulp en advies en dan proberen wij te kijken wat het beste is in jouw situatie!


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp