Betalingsregelingen - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Ik heb een betalingsachterstand, wat nu?

Bij het ontstaan van een betalingsachterstand ervaren de meeste mensen direct een stressvolle situatie vanaf het moment dat zij worden geïnformeerd over deze achterstand. Je vraagt jezelf radeloos af hoe je uit deze benarde positie kan komen en of je überhaupt wel de mogelijkheid hebt om in één keer je achterstand te betalen.

Wat veel mensen vaak vergeten is dat het ook mogelijk is om een betalingsregeling af te spreken met de schuldeiser. Een betalingsregeling kan in sommige situaties zorgen voor een iets flexibelere situatie waarin je in termijnen je achterstand kunt aflossen.

Kan ik zelf een betalingsregeling treffen met mijn schuldeiser?

In principe is het in de meeste gevallen mogelijk om een verzoek in te dienen tot het afspreken van een betalingsregeling. De tweede vraag is natuurlijk of de schuldeiser met jouw voorstel akkoord zal gaan.

Instanties als de Belastingdienst, zorgverzekeraars, incassobureaus, verhuurders en veel overige instanties staan vaak open voor een voorstel tot een betalingsregeling. Uiteindelijk willen zij net zo graag als jij dat de vordering betaald wordt!

Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om zelf betalingsregelingen af te spreken wanneer je onder bewind staat. Als je onder beschermingsbewind staat en je een betalingsregeling zou willen afspreken, hier meer informatie over wil of benieuwd bent of deze mogelijkheid er voor jou is, neem dan contact op met je bewindvoerder. Jouw bewindvoerder is namelijk bevoegd om namens jou betalingsregelingen af te spreken.

Wat heb ik nodig om een betalingsregeling te treffen?

Wanneer je een verzoek indient voor het afspreken van een betalingsregeling, zijn er een aantal factoren waarvan de schuldeiser graag op de hoogte is. Het is voor de schuldeiser namelijk ook belangrijk om te bepalen of het haalbaar is een betalingsregeling te treffen en of jij de termijnen zal nakomen.

Om jouw verzoek tot het aangaan van een betalingsregeling te beoordelen, kunnen schuldeisers onder andere vragen naar de volgende gegevens:
• Persoonlijke gegevens (NAW)
• Gezinssamenstelling
• Inkomsten (eventueel inkomsten partner)
• Uitgaven (gas/water/licht, verzekeringen, alimentatie etc.)
• Toeslagen
• Overzicht eventuele andere schuldeisers

Daarnaast kan het ook zijn dat de schuldeiser een aantal documenten wilt zien waaruit blijkt dat jij bepaalde inkomen en uitgaven hebt zoals jij die hebt opgegeven. Denk aan documenten als inkomstenspecificaties bij loon uit arbeid of een uitkeringspecificatie bij het ontvangen van een uitkering.

Hulp bij betalingsregelingen

Je wilt een betalingsregeling voorstellen maar je weet niet goed hoe en waar je moet beginnen. Dit is een begrijpelijke situatie als je nog niet eerder met een betalingsachterstand te maken heb gehad.

Maak je echter geen zorgen en verdiep je eens in de volgende mogelijkheden:

Voorbeeldbrieven

Als je een betalingsregeling wilt voorstellen is het logisch dat je misschien niet zo goed weet hoe je dit moet verwoorden. Moet ik mijn gehele financiële situatie omschrijven? Moet ik aangeven waarom ik de achterstand heb laten ontstaan?

Op internet zijn er verschillende hulpverlenende instanties en instellingen die advies bieden bij dergelijke situaties en vele anderen. Daarnaast hebben veel van deze instanties voorbeeldbrieven voor het voorstellen van betalingsregelingen op hun website gepubliceerd.

Neem gerust een kijkje op deze websites en vergelijk de voorbeeldbrieven met elkaar om zo te kijken welke jou het beste lijkt. Voel je ook vrij om de brief eventueel aan je partner of andere naasten te laten lezen en vraag hen om hun mening.

Overzicht inkomsten en uitgaven opstellen

Je wilt een betalingsregeling voorstellen maar hoeveel kan ik eigenlijk missen en over hoeveel termijnen wil ik dit doen? Maak het inzichtelijk voor jezelf!
Een handige methode is het in kaart brengen van je inkomsten en uitgaven om zo te kijken wat jij eventueel per maand kan missen en hoeveel maanden jij nodig hebt om de betalingsachterstand te kunnen betalen. Met behulp van een tabel kan je dit inzichtelijk maken voor jezelf. Daarnaast zijn ook op internet verschillende voorbeelden voor het opmaken van een kasboek.

Informeren bij de schuldeisers

Een handige tip is om van te voren te informeren bij je schuldeiser. Zo kan je bijvoorbeeld vragen naar eventuele termijnen. Zo zijn er een aantal instanties zoals de Belastingdienst en zorgverzekeraars die een specifiek aantal termijnen hanteren voor het aflossen van een betalingsachterstand. Zorg er dus voor dat je hier van te voren op de hoogte van bent!

Advies en informatie bij betalingsregelingen: Advies bij schulden is er voor jou!

Heb jij vragen over het treffen van betalingsregelingen, het betalen van je termijnen, het afbetalen van schulden of andere vragen? Neem dan gerust contact op met ons en dan zullen wij jouw vragen beantwoorden.


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp