Budget kooktips

Lijkt goedkoop en gezond koken onmogelijk? Dat hoeft niet waar te zijn. Kook goedkoop en voordelig met deze budget kooktips.

Goedkope productenbudget kooktips

Maak een lijst met goedkope en gezonde producten. Zo zijn ui, prei en knoflook lekkere smaakmakers. Peulvruchten zitten boordevol vezels en eiwitten en zijn dan ook een goed alternatief voor vlees. Vergeet ook niet om met de seizoenen mee te eten; groenten en fruit is dan niet alleen beter van smaak maar ook beter voor je portemonnee. Bij de Aldi kun je bijvoorbeeld goedkoop smaakmakers inslaan. Neem eens een kijkje op voordeelmuis.nl, dit is een handige website waar je alle aanbiedingen kunt vinden. Of gebruik de zoekfunctie in de Spotta app als je naar een specifiek product op zoek bent.

Diepvries groente

In de vriezer zijn tegenwoordig ook steeds meer goede producten te vinden die niet onderdoen voor de kwaliteit van vers. Diepvriesgroenten worden direct na de oogst ingevroren, er gaan dus geen vitamines of mineralen verloren. Ook alle andere goede voedingsstoffen zijn gewoon nog in de groenten aanwezig. Het is soms zelfs zo dat groenten uit de diepvries méér vitamines bevatten dan verse groenten, omdat verse groenten soms een aantal dagen in de winkel of bij de groothandel liggen. Hierdoor vervliegen de vitamines gedeeltelijk. Daarnaast zijn groenten uit de diepvries lekker lang houdbaar, zodat je altijd groenten in huis kunt hebben. Tenslotte zijn ze nog  supersnel klaar ook! Wil je meer informatie op doen over de voedingswaarde van ingevroren groenten neem dan eens een kijkje op fit.nl of op optimavita.nl

Restjes

Ben je klaar met eten en heb je nog wat eten over? Heel goed! Dit kun je invriezen of bewaren als lunch voor de volgende dag. In de vriezer kan je de ingevroren maaltijden ongeveer drie maanden bewaren. In de koelkast kan je dit vaak 2 tot 3 dagen nog bewaren. Je kunt veel meer invriezen dan je denkt. Hieronder geven wij wat voorbeelden:

  • Pasta of lasagne
  • Rijst
  • (Geblancheerde) groente
  • Soep
  • Sauzen (bijvoorbeeld pastasauzen)
  • Stoofvlees (al bereid)
  • Fruit. Banaan bijna overrijp? Vries hem zonder schil in, super lekker in je smoothie!
  • Vis en vlees

Voorraadbakjes

Het grootste voordeel van het gebruik van voorraadbakjes is dat sommige producten langer houdbaar blijven in bakjes. Als je voor de lunch normaal gesproken boterhammen zakjes mee neemt loopt dit al gauw op tot honderden zakjes per jaar wat je tevens ook weer weggooit. Deze tip is dus niet alleen handig maar ook milieubewust. Bovendien ziet je koelkast er hierdoor ook een stuk netter uit. Deze tip kan je natuurlijk ook combineren met de vorige tip: bewaar restjes in een bakje in je vriezer. Haal het bakje een dag van tevoren uit de vriezer en doe het in de koelkast zodat het langzaam kan ontdooien. Even opwarmen? Doe de deksel van het bakje en even kort in de magnetron, of even de oven in (als je bakje hiertegen bestand is!). Super simpel! Deze bakjes van de Ikea zijn super handig: je maakt bijvoorbeeld je lasagne erin klaar, doet daarna de deksel erop en hup de vriezer in. Daarna ontdooien en nog even in de oven.

Voordeelverpakkingen

Van langer houdbare producten kun je grotere hoeveelheden kopen. Meestal betaal je dan relatief (veel) minder. Voor een aantal producten zijn dat erg grote prijsverschillen tussen een kleinere en grotere hoeveelheid. Je hebt voordeelverpakkingen bij groente, pasta, rijst en bijvoorbeeld vlees (wat je te veel koopt vries je makkelijk in). Het loont de moeite om te kijken of een grote verpakking voordeliger is, ook al heb je het misschien niet direct nodig.

Ben je door deze blog nieuwsgierig geworden naar nog meer van onze handige tips om te besparen. Neem dan eens een kijkje op één van onze bespaar blogs.