Hoe serveer je gezond eten met een krap budget?

Dag in dag uit, ontbijt, lunch en avondeten. Dit kost niet alleen veel tijd, maar om het even heel zwart-wit te stellen, het kost ook veel geld. Hieronder vind je handige tips om gezond eten te serveren met een krap budget.

1. Stel een menu voor de week op en pas je boodschappenlijst hier op aan

 

Ik weet het, dit is oud nieuws! Niet alleen hier, maar in heel blogland is menuplannen een hulpmiddel om je budget beter onder controle te krijgen en de spullen in huis te halen die ook op gaan. Het voordeel is namelijk dat je van te voren weet wat je gaat maken.Hoe serveer je gezond eten met een krap budget

2. Koop alleen wat je echt nodig hebt voor de week.

Als je een feestje gepland hebt, of extra gasten krijgt gedurende de week, hou je daar ook rekening mee. En als er een hele goeie aanbieding is in de winkel, maar het is meer dan je nodig hebt, bijvoorbeeld wortels voor een schijntje, eet je een keer gekookte wortels en maak je wortelsoep.

3. Gebruik elk restje van het avondeten als lunch

Verwerk het in soep, omelet of doe op brood. Als je echt geen trek hebt om restjes te eten, kan je veel maaltijden ook invriezen. Benieuwd wat je allemaal kan invriezen? Neem dan eens een kijkje op een van onze andere blogs.

4. Bekijk (online) folders van supermarkten bij jou in de buurt en vergelijk prijzen

Dit is kost wat tijd. Denk aan eieren, bananen, havermout en koffiebonen. Deze producten worden wekelijks gebruikt, dus is het de moeite waard om eens te kijken of ze ergens anders in de aanbieding of goedkoper zijn. Hou uiteraard wel rekening met de kosten van het reizen.

5. Word een keukenprins(es)!

Vaak kun je gerechten of baksels zelf maken en kan dit ook nog eens goedkoper uitpakken. Reken maar eens uit wat iets per liter of kilo of 100 gram kost en wat het zou kosten om voor jou een liter, kilo of 100 gram van dat product zelf te maken. Vaak sta je er versteld van! Kijk, als jij eens per maand een cake koopt voor koffievisite, is dat eigenlijk de moeite van het zelf maken niet waard als je al niet heel erg graag in de keuken staat. Koop dan lekker een cake. Maar als je dagelijks muesli serveert of saladesaus over de sla doet, dan zijn dat dingen die je zelf zou kunnen maken om kosten te besparen.

6. Kies voor kwaliteit calorieënHoe serveer je gezond eten met een krap budget

Dit betekent dat als je maar €10,- te besteden hebt, je dit beter kan uitgeven aan voedsel dat voedt. Een voorbeeld: Voor €10,- koop ik 12 eieren voor €2,-, een kilo bananen voor €1,-, een pakje boter voor €1,05, twee pakken havermoutvlokken voor €0,80 (subtotaal €4,85), groente dat op dat moment in de aanbieding is voor €2,- in totaal, gedroogde linzen voor €1,49 per kilo en zilvervliesrijst voor €0,99. Het totaal komt dan op €9,23. Hiermee kunnen vier personen zo’n drie dagen van eten. Het vult goed, is makkelijk om klaar te maken en smaakt ook prima. Het is natuurlijk aan iedereen om te bepalen waar jij tien euro aan uit zou willen geven. Kies voor eten dat voedt in plaats van eten dat vermaakt.

7. Houd het simpel

Zo maak je al met linzen, rijst en witte kool al een heerlijke curry die je op smaak brengt met zout, peper, kurkuma en geram masala. Een beetje citroensap eroverheen doet ook wonderen. Als ontbijt of lunch, havermoutpap met water gekookt en een banaan erdoor vult goed en staat binnen 10 minuten op tafel. Je kan de havermout malen in een koffiemolen en het meel gebruiken met de eieren en wat water om er pannenkoekjes van te bakken. Hoe simpel wil je het hebben? Het is altijd leuk om eens iets aparts te maken of te bakken en ik zeg ook niet dat je dat nooit meer moet doen, maar wat ik wil zeggen is dat soms simpel ook goed genoeg is.

Dit zijn mijn 7 tips als de broekriem iets strakker aangetrokken moet worden. Hoe serveer je gezond eten met een krap budget