Ouderen laten toeslagen liggen

Veel ouderen laten toeslagen liggen omdat ze vaak geen idee hebben dat zij in aanmerking kunnen komen voor bepaalde toeslagen. Hierdoor lopen zo’n 230.000 senioren mogelijk jaarlijks duizenden euro’s mis aan huur- en zorgtoeslag.

Vooral kwetsbare ouderen en oudere migranten weten vaak niet dat ze in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag. Hierdoor lopen behoorlijk wat seniorenhuishoudens mogelijk toeslagen mis. Het aantal seniorenhuishoudens dat geen zorgtoeslag ontvangt is in 2016 met 42 procent toegenomen vergeleken met 2014, terwijl zij hier op basis van hun inkomen en vermogen wel recht op zouden hebben.

Huur- en zorgtoeslag

In samenwerking met ouderenorganisaties (zoals KBOPCOB, KNVG, NVOG, FASV en NOOM) heeft het onderzoeksbureau Regioplan het gebruik van toeslagen door ouderen in kaart gebracht. Volgens het onderzoek vragen niet alle senioren die wel recht hebben op huur- of zorgtoeslag deze ook daadwerkelijk aan.  Eén op de zes huishoudens met 55-plussers, die op grond van hun inkomen daarvoor in aanmerking komen, maken geen gebruik van huurtoeslag. Eén op de tien 55-plussers vraagt geen zorgtoeslag aan.

Minder te besteden

Een toeslag krijg je niet automatisch, want dit moet persoonlijk worden aangevraagd. Ouderen weten vaak niet dat ze ervoor in aanmerking komen. Dit komt bijvoorbeeld omdat een overleden partner de financiën altijd regelde, of ze denken dat een vast inkomen nodig hebben om een toeslag te kunnen aanvragen. Dit bevestigt de signalen van ouderenorganisaties dat de toeslagen niet altijd gebruikt worden. Het gevolg is dat ouderen minder te besteden hebben en het onnodig financieel zwaar hebben.

Nader onderzoek

Wat zijn dan de redenen die ouderen hebben om toeslagen te laten liggen? De organisaties willen dat er nader onderzoek wordt gedaan. Ook willen zij dat de overheid senioren beter informeert over de toeslagen en actiever wijst op toeslagmogelijkheden. Ook wensen zij een meer gebruiksvriendelijk toeslagenstelsel.

Heb jij extra hulp nodig of ken je iemand in je omgeving die hulp bij schulden kan gebruiken? Je kunt hiervoor het contactformulier invullen of telefonisch contact met ons opnemen. Wij werken door heel Nederland, zo hebben wij al veel mensen met schulden geholpen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Maastricht.

Contactouderen laten toeslagen liggen