Budgetbeheer - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Budgetbeheer

Dat je financiën op orde krijgen en ook behouden een behoorlijke uitdaging kan zijn is geen geheim. Zo hebben we allemaal zo nu en dan moeite om het overzicht te behouden of zorgen onverwachte situaties voor stress en wellicht schulden.

Als jij echter langere tijd moeite hebt met het betalen van je rekeningen en overzicht over je financiën te behouden, dan kan budgetbeheer misschien de oplossing voor jou zijn.

Wat is budgetbeheer?

Bij budgetbeheer beheert er tijdelijk een persoon, een budgetcoach, of een organisatie jouw financiën. Aan het begin van het budgetbeheer zal er na een intakegesprek een budgetplan worden opgesteld. In een budgetplan staan jouw inkomsten en uitgaven en wat er uiteindelijk onder aan de streep overblijft of juist te kort komt.

Na het opstellen van het budgetplan zal de budgetbeheerder beginnen met onder andere het betalen van jouw vaste lasten. Ook is het mogelijk dat er buiten het betalen van de vaste lasten om ook andere afspraken worden gemaakt. Zo zijn sommige budgetbeheerders ook bereid om betalingsregelingen te treffen voor achterstanden, sparen en reserveren van geld of het doen van belastingaangifte.

De budgetbeheerder zal een rekening openen. Op deze rekening zal het inkomen op worden ontvangen en vanuit deze rekening zullen ook de vaste lasten betaald worden. Daarnaast zal er wekelijks of maandelijks leefgeld worden overgemaakt zodat jij jouw boodschappen kan blijven doen en eventueel andere benodigdheden kan blijven kopen.

Overlap met beschermingsbewind

Op het eerste oogopslag lijkt budgetbeheer veel op beschermingsbewind. Net als bij budgetbeheer is er bij beschermingsbewind sprake van beheer over financiën. Ook komt het ontvangen van leefgeld bij beiden aan bod. Toch zijn er verschillen tussen deze twee.

Zo wordt beschermingsbewind uitgesproken door de rechter. De rechter spreekt beschermingsbewind uit wanneer deze van mening is dat jij niet langer op de juiste wijze over jouw financiën kan beheren en hier problemen door ontstaan. In dit geval wordt het dus als verplichte maatregel opgelegd.

Bij budgetbeheer is er sprake van een vaak vrijwillige vraag naar hulp bij financiën en komt er dan ook geen rechter aan te pas die het budgetbeheer kan verplichten. Daarnaast is de bewindvoerder verantwoordelijk voor de stand van zaken betreffende het bewind. Bij budgetbeheer blijf jij zelf verantwoordelijk. Werk dus altijd goed mee aan het budgetbeheer en help de beheerder daar waar jij dat kan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorgeven van de benodigde en juiste informatie.

Werkzaamheden en tarieven

De tarieven voor budgetbeheer kunnen variëren. Daar waar de tarieven voor bewindvoering wettelijk zijn bepaald, mag de budgetbeheerder zelf bepalen welke tarieven deze voor zijn of haar werkzaamheden vraagt. Zo wordt er over het algemeen onderscheid in tarieven gemaakt op basis van gezinssamenstelling en de soorten werkzaamheden die aangeboden worden. Verdiep je daarom goed in de werkzaamheden die een budgetbeheerder aanbiedt en hoeveel jou dat kan gaan kosten.

Ook zal het eventueel een mogelijkheid zijn om voor de kosten van het budgetbeheer in aanraking te komen voor bijzondere bijstand.

Waar kan ik terecht voor budgetbeheer?

Er zijn veel instanties, organisaties en personen waar je bij terecht kan voor vragen over budgetbeheer of voor het aanmelden voor budgetbeheer. Om je een idee te geven van de partijen waar je bij kunt aankloppen, zijn hier een aantal voorbeelden:

  • Kredietbank
  • Maatschappelijke dienstverleners
  • Stadsbank
  • Budgetcoach
  • Stichtingen
  • Beschermingsbewindvoerders (die budgetbeheer aanbieden)
  • Gemeenten

Ook kan je natuurlijk dichter bij huis kijken. Denk bijvoorbeeld aan een familielid die jou graag wilt helpen om jouw financiën weer op orde te krijgen en samen met jou naar oplossingen kan zoeken.

Meer informatie nodig over budgetbeheer?

Denk jij dat er in jouw situatie behoefte zou zijn aan budgetbeheer of een andere vorm van financiële hulpverlening en heb jij hier meer vragen over? Mail of bel ons en dan zullen wij jouw vragen beantwoorden!


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp