Curatele - Advies bij Schulden | Gratis advies
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Curatele

In Nederland zijn er drie voorzieningen die mensen ondersteunen in hun belangen. Zo heb je op onze site kunnen lezen dat beschermingsbewind er is voor jouw financiële belangen en is er mentorschap om jou te helpen de juiste keuzes te maken als het gaat om jouw persoonlijke belangen.

De derde voorziening is de ondercuratelestelling. Bij deze voorziening zal er een curator worden benoemd en deze zal dan jouw financiële en persoonlijke belangen behartigen. Een verzoek voor ondercuratelestelling dien je net als mentorschap en beschermingsbewind, ook in bij de kantonrechter.

Waarom onder curatele?

Als je onder curatele komt te staan ben je niet langer handelingsbekwaam. Dit is natuurlijk een vergaande maatregel. Toch is het soms wel nodig dat iemand anders bepaalde keuzes voor jou maakt wanneer jij zelf, bijvoorbeeld door psychische klachten, dit niet meer kan doen. Dit houdt in dat jij niet zelfstandig bepaalde keuzes, handelingen of overeenkomsten aan kan gaan waar gevolgen aan vast zitten, denk bijvoorbeeld aan het opmaken van een testament bij een notaris, het kopen van een auto of het afsluiten van een contract bij een energieleverancier. Het is dan ook belangrijk dat wanneer je een bepaalde overeenkomst wilt aangaan, je hiervoor mee in gesprek moet gaan met jouw curator.

Ook kan het zijn dat er sprake is van drank- of drugsmisbruik. Ook in dit geval komt het voor dat iemand onder curatele komt te staan aangezien deze personen vaak niet meer zelf de juiste keuzes kunnen maken.

Wat zijn de taken van een curator?

Elke situatie is anders en zo is elke ondercuratelestelling ook anders. De curator heeft over het algemeen de volgende taken die hij of zij uitvoert om voor jouw belangen op te komen:
– beslissingen maken over jouw geld en bezittingen;
– het regelen van jouw administratie;
– persoonlijk contact met jou onderhouden en het regelen van jouw verzorging, begeleiding en
eventuele behandeling;
– verslag uitbrengen aan de kantonrechter over de stand van zaken van het curatele.

Meer informatie nodig?

Heb jij meer vragen over ondercuratelestelling? Misschien ken je wel iemand voor wie ondercuratelestelling een goede oplossing kan zijn of heb jij zelf belang bij het toegewezen krijgen van een curator. Neem gerust contact met ons op en dan kunnen wij jou hierin adviseren


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp