Dwangakkoorden - Advies bij Schulden | Gratis Advies
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Dwangakkoorden

Een van de mogelijkheden om te werken aan je schulden kan je doen door je aan te melden voor schuldhulpverlening. Tijdens dit traject zal er geprobeerd worden om afspraken te maken met de schuldeisers om uiteindelijk van jouw schulden af te komen.
Helaas kan het ook gebeuren dat er een schuldeiser is die niet akkoord gaat met jouw voorstel. In dit geval komt het dwangakkoord om de hoek kijken.

Waarom een dwangakkoord?

De ideale uitkomst van de schuldhulpverlening is dat alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel dat jij uiteindelijk in overleg met de schuldhulpverlener zal aanbieden. Toch kan het ook voorkomen dat er een of meerdere schuldeisers niet akkoord gaan met het voorstel. Dit kan meerdere redenen hebben.
Zo is het mogelijk dat de schuldeisers van mening zijn dat de aangeboden percentage te laag is ten aanzien van de totale hoogte van de schuld of dat zij verwachten dat er meer te krijgen is wanneer je de schuldsanering in zal gaan. als een situatie als deze speelt, dan is het dwangakkoord het laatste redmiddel waar om verzocht kan worden.

Aanvragen van het dwangakkoord

Een dwangakkoord verzoek je bij de rechter. Wanneer je een dwangakkoord verzoekt doe je dit gelijktijdig met een verzoek tot toelating tot de schuldsanering.
De reden waarom je direct een traject tot de schuldsanering verzoekt is omdat dit simpelweg nog de enige mogelijkheid is om aan jouw schulden te werken wanneer de rechter van mening is dat een dwangakkoord geen oplossing zal bieden. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de rechter van mening is dat er geen voldoende zekerheid is dat jij je uiteindelijk ook aan jouw aanbod zal houden.
Aan de andere kant zal de rechter veelal wel een dwangakkoord toekennen wanneer de schuldeisers niet voldoende reden hebben om niet akkoord te gaan met het voorstel dat jij hebt aangeboden. Ook kan het zijn dat door de weigering akkoord te gaan door een schuldeiser leidt tot benadeling van de overige schuldeisers. Als dit zo is dan zal de rechter ook een dwangakkoord toekennen.

Informatie over dwangakkoorden

Heb je meer informatie nodig over dwangakkoorden? Neem dan gerust contact met ons op of bespreek eventuele mogelijkheden tot het verzoeken van een dwangakkoord met jouw schuldhulpverlener.


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp