Hypotheekschuld - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Hypotheekschuld

Het kopen van een woning is voor velen een belangrijk moment in hun leven. Het afsluiten van een hypotheek is dan ook een veelvoorkomend onderdeel bij de koop van de woning. Daarnaast is ook de verkoop van de woning voor velen een moment dat vroeg of laat om de hoek komt kijken en weten velen dat ongeacht welke stap je ook zet, de woningmarkt een belangrijke factor is voor zowel koop als verkoop van een woning. Het kan dan ook voorkomen dat jij jouw huis uiteindelijk gaat verkopen en dit nadeliger uitpakt dan jij dit voorheen had voorgesteld.

Hypotheekschuld: hoe ontstaat het?

Wanneer jij je woning uiteindelijk hebt verkocht, kan het zo zijn dat je er uiteindelijk minder geld voor krijgt dan de hoogte van de hypotheek die je aan het begin van de koop van de woning hebt afgesloten. Er is dan sprake van een deel van de hypotheek dat niet is afgelost, we spreken in dit geval van een restschuld.

Is een hypotheekschuld te voorkomen?

Zoals bekend is, is de huizenmarkt in Nederland een markt die vele veranderingen doormaakt. Op sommige momenten wordt je geadviseerd je woning te verkopen en op andere moment wordt dit afgeraden. Ondanks de huizenmarkt is het niet te voorspellen of je uiteindelijk met een restschuld komt te zitten of niet. Toch zijn er aantal mogelijkheden om de kans op een restschuld te voorkomen.

Een buffer opbouwen
Sparen is voor elke onverwachte situatie voordelig. Wanneer je genoeg spaargeld hebt, zal het ook eventueel mogelijk zijn om je restschuld te kunnen aflossen.

De restschuld meenemen naar een nieuwe hypotheek
Als de bank toestemming hier toestemming voor geeft, is het mogelijk de restschuld onderdeel te laten worden van de nieuwe hypotheek. Dit betekent dat de hypotheek dus hoger wordt dan de koopprijs van de woning. De bank zal op basis van factoren als inkomen beoordelen of jij jouw restschuld mag meenemen naar de nieuwe hypotheek. Houd er echter rekening mee dat banken hier terughoudend in kunnen zijn.

Rentepauze
Er is ook de mogelijkheid om tijdelijk geen rente te betalen over de aflossing van de hypotheek. Op deze manier kan het zijn dat het gemakkelijker wordt om de aflossingen te voldoen. Houd er wel rekening mee dat als deze rentepauze wordt afgesproken, de rente op een later moment moet worden terugbetaald.

Hypotheekvorm aanpassen
In sommige gevallen is het mogelijk om jouw hypotheekvorm aan te passen. Dit kan eventueel zorgen voor lagere maandlasten en kan er misschien een toekomstige hypotheekschuld voorkomen worden.

Ik heb een hypotheekschuld, wat kan ik doen?

Wanneer er een hypotheekschuld is ontstaan is het van belang dat je zo snel mogelijk aan de bel trekt. Zo zijn er een aantal instanties waar je bij terecht kunt en die jou eventueel kunnen ondersteunen.

Jouw hypotheekverstrekker
De meest voor de hand liggende stap om te zetten is in gesprek gaan met jouw hypotheekverstrekker. Maak de situatie bespreekbaar met de verstrekker en maak eventueel een afspraak om samen de mogelijkheden te bekijken. Wie weet is het mogelijk om een betalingsregeling af te spreken.

Nationale Hypotheek Garantie
De NHG is een vangnet voor het geval je je woning moet verkopen. Zij kijken in bijzondere gevallen samen met de hypotheekverstrekker hoe jij het beste geholpen kan worden.

Gemeente
Wanneer je bijvoorbeeld je baan bent kwijtgeraakt en je problemen ervaart met het betalen van jouw hypotheek, kan je een verzoek indienen voor bijzondere bijstand. Dit kan in de vorm van onder andere Woonkostentoeslag.

Vragen over hypotheekschulden?

Heb je vragen omtrent jouw hypotheekschuld of zou je graag meer informatie willen hebben? Neem dan contact met ons op en dan zullen wij jou daarbij helpen.

Whatsapp