Jongeren met schulden - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Jongeren met schulden

Steeds meer jongeren komen in de knel door problematische schulden. Je staat aan het begin van het onafhankelijke leven en dit vraagt dan ook veel van je. Studie, rekeningen, telefoonabonnement, schoolboeken en vele andere zaken kunnen er soms voor zorgen dat je door de bomen het bos even niet meer ziet.Ben jij tussen de 18 en 27 jaar en kamp je met schulden waar je zelf niet meer denkt uit te komen? Wil je graag met iemand praten? Neem dan contact met ons op. 

Soorten schulden

Hoe ontstaan de schulden onder jongeren? Waarschijnlijk kan je zelf ook wel een aantal situaties bedenken. Over het algemeen zijn er vier veelvoorkomende schulden onder jongeren.

Overbestedingsschulden
Eigenlijk zegt het woord het al, er is sprake van overbesteding. Je geeft simpelweg meer geld uit dan dat je ontvangt van bijvoorbeeld je bijbaan of het kleedgeld van je ouders. Een overbestedingsschuld is dan ook een soort schuld dat bij veel jongeren voorkomt. We willen allemaal meegaan met de nieuwste trends en de nieuwste telefoon hebben, ook al kan je dit eigenlijk niet betalen.

Informele schulden oftewel straatschulden
Deze schulden heb je voornamelijk binnen je eigen omgeving. Je bent je vader of moeder nog geld schuldig of je hebt geld geleend van een goede vriend of vriendin en kan deze nu eigenlijk niet terugbetalen. Wees jezelf dan ook bewust van wie je geld leent en probeer eerst te kijken of je het geld in de eerste instantie wel echt nodig hebt.

Onwetendheids- en vermijdingsschulden
Deze schulden ontstaan doordat jongeren niet goed weten welke stappen zij moeten zetten om bijvoorbeeld een schuld te voorkomen en uit angst en schaamte schakel je geen hulp in. Het gaat hier bijvoorbeeld om zaken als verzekeringen, studiefinanciering, uitkeringen enz. Na enige tijd wordt de post van instanties niet meer geopend omdat de situatie volledig uit de hand is gelopen.

Overlevingsschulden
Naarmate jouw schuldensituatie zwaarder wordt, stapelen schulden zich op. Ineens moet je op je eigen benen staan en heb je geld nodig om jezelf in jouw basisbehoeften te voorzien. Uiteindelijk ga je het ene gat proberen te vullen met het andere gat. Dit doe je onder andere door uitkeringen en/of toeslagen door te laten lopen, zwart te rijden of boetes niet te betalen waardoor de schuld verder oploopt.

Studeren en studiekosten
Studeren is een van de beste investeringen die je kan doen voor jouw eigen toekomst en te zorgen voor zekerheid en onafhankelijkheid. Een studie zal zorgen voor een diploma en wie weet liggen na het behalen van jouw diploma, de banen voor het oprapen! Toch staat er tegenover deze investering ook een belangrijke kostenpost, namelijk de kosten van jouw opleiding en de kosten van jouw schoolboeken en andere benodigdheden.

Wij merken dan ook vaak dat er veel jongeren zijn die vroeg of laat te maken krijgen met studieschulden. Kijk alleen al naar jouw eigen omgeving, het is tegenwoordig bijna onvermijdelijk om geen studieschuld op te bouwen. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat jij door jouw studieschuld in de problemen hoeft te komen.

Het is dan ook verstandig om jezelf te verdiepen in het leenstelsel en de kosten die komen kijken bij een studie. Wij kunnen jou dan ook adviseren om voordat jij aan je studie begint, contact op te nemen met bijvoorbeeld DUO, school of medestudenten die jou kunnen adviseren als het gaat om deze kosten.

Zorgverzekering
Vanaf het moment dat jij achttien wordt, wordt er van jou verwacht dat jij zelf je zorgverzekering maandelijks gaat betalen. Het kan zijn dat je een bijbaantje hebt en dat het dan geen probleem is om dit netjes te betalen.

Toch kan het ook zijn dat jij misschien tijdelijk zonder werk zit of je helemaal inkomen hebt en dus moeite kan hebben met het betalen van jouw zorgverzekering. Het is wel belangrijk om te weten dat je jouw zorgverzekering elke maand blijft betalen. Betaal je namelijk een langere tijd geen zorgpremie, dan kan het zijn dat je wordt aangemeld als wanbetaler bij het CAK. Als dit gebeurt zal je elke maand meer betalen dan de eigen premie die je normaal moet betalen.

Wil jij meer informatie?
Wij van Advies bij schulden kunnen ons heel goed voorstellen dat jij misschien moeite hebt met het regelen van jouw financiën. Je bent jong, je krijgt meer verantwoordelijkheden en er zijn veel verwachtingen van je en hier heb je soms gewoon de juiste hulp bij nodig.

Heb jij schulden of heb jij vragen over schulden en andere financiële zaken waar jij mee te maken kan krijgen? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Whatsapp