Mentorschap - Advies bij Schulden | Gratis advies
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Mentorschap

Daar waar het beschermingsbewind dient voor de financiële zaken van een persoon, is er mentorschap voor het behartigen van jouw persoonlijke belangen. Denk onder andere aan het maken van keuzes die te maken hebben met jouw gezondheid en welzijn.

Wat doet een mentor?

Mentorschap is er voor mensen die niet meer bereid zijn hun eigen verzorging en andere persoonlijke belangen te behartigen. Dit kan bijvoorbeeld een situatie zijn waarin het misschien beter is om in een verzorgingstehuis te wonen in plaats van zelfstandig, maar jij niet zelf goed deze keus weet te maken. Een mentor kan samen met jou kijken naar de mogelijkheden betreffende jouw persoonlijke belangen.

Mentorschap wordt door de rechtbank uitgesproken en dit geeft de mentor dan ook een wettelijke bevoegdheid om voor jou keuzes te maken. Zo mag een mentor de keus maken over jouw verpleging, begeleiding en andere vormen van ondersteuning. Hierbij moet je in het achterhoofd houden dat de mentor de plicht heeft om altijd te kijken in hoeverre jij zelfstandig nog deze keuzes kan maken.

De professionele en de niet-professionele mentor

Net als bij beschermingsbewind is er een onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel. Een professionele mentor is een mentor die voor een organisatie of instelling werkt en die het mentorschap dus vanuit zijn of haar beroep uitoefent.

Een niet-professionele mentor werkt niet vanuit een organisatie of instelling en kan bijvoorbeeld een familielid, goede kennis of buurman of buurvrouw zijn waarmee je een goede band hebt en die je vertrouwt als het gaat om weten welke keuzes het beste voor jou zijn wanneer jij dit niet zelf meer kan.

Ik heb beschermingsbewind, kan ik ook een mentor toegewezen krijgen?

Het antwoord is ja. Ook wanneer jij al onder beschermingsbewind staat, is het mogelijk om een mentor toegewezen te krijgen wanneer jij niet langer kan opkomen voor jouw persoonlijke belangen. Je kan dit idee altijd bespreken met je beschermingsbewindvoerder.

Mentorschap, iets voor jou?

Heb je bij het lezen van deze informatie het idee dat het hebben van een mentor jou goed zal doen en zal zorgen voor een beter vooruitzicht betreffende jouw persoonlijke belangen? Neem gerust contact met ons op, vertel jouw verhaal en dan kijken wij samen met jou mee.

 


Contact opnemen Gelijk bellen
Whatsapp