Persoonlijke leningen - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een geleend bedrag dat na goedkeuren van de bank zal worden uitgeleend. Het bedrag dat je leent zal je in één keer ontvangen. Vervolgens is het de bedoeling dat dit bedrag in termijnen wordt terugbetaald. Over de terugbetaling van de lening zal ook rente worden betaald. De rente bij een persoonlijke lening betreft een vast bedrag die vooraf met de verstrekker of bank wordt afgesproken. Het alternatief op de persoonlijke lening is een doorlopend krediet.

Rente

Het betalen van rente heeft verschillende redenen. Een van de belangrijkste redenen van het betalen van rente is de functie van vergoeding voor de uitlener of bank voor het ter beschikking stellen van het geld. Daarnaast is het betalen van rente ook een soort motivatie om jou aan te moedigen niet te lang over het terugbetalen van jouw lening te doen.

Daarnaast dien je rekening te houden met het verschil tussen de minimale en de maximale rente. Wanneer er een verschil tussen de minimale en maximale rente is, betekent dit dat de verstrekker zal kijken welke hoogte op jouw situatie van toepassing is. Zo zal de verstrekker op basis van onder andere inkomen, BKR-registratie, overige leningen, koop- of huurwoning en leeftijd bepalen welke rentehoogte voorkeur heeft. Daarnaast zijn deze factoren ook belangrijk voor antwoord op de vraag of je überhaupt wel een persoonlijke lening kan afsluiten.

Verdiep je van te voren dus goed in de rentes die worden aangeboden door de verschillende banken en verstrekkers!

Doorlopend krediet

Zoals al was aangegeven, is een doorlopend krediet het alternatief voor de persoonlijke lening. Er zijn echter wel een aantal verschillen waarmee je rekening dient te houden voordat je een keus maakt tussen deze twee.

Een doorlopend krediet staat vooral bekend om zijn flexibiliteit. Zo is het gedurende de tijd dat het krediet loopt, mogelijk om zelf te bepalen welk bedrag je op welk moment opneemt. Dit is dan ook anders dan bij een persoonlijke lening, hier krijg je jouw geleend bedrag in één keer tot jouw beschikking. Daarnaast betaal je bij een doorlopend krediet ook alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen.

Het feit dat je alleen rente betaalt over het bedrag dat je hebt opgenomen lijkt aantrekkelijk. Houd er echter rekening mee dat de rente bij een doorlopend krediet variabel is. Dit houdt in dat de hoogte van de rente kan veranderen gedurende het krediet loopt.

De persoonlijke lening biedt dan ook meer zekerheid dan een doorlopend krediet. Houd hier rekening mee wanneer je de keus maakt tussen deze twee mogelijkheden.

Lenen voor aflossing schulden

In sommige situaties is het een mogelijkheid om een lening af te sluiten voor het aflossen van een schuld. Houd er wel rekening mee dat het niet mogelijk is om een lening af te sluiten wanneer je betalingsachterstanden of een BKR-registratie hebt. Het afsluiten van een lening voor het aflossen van schulden gaat dan ook specifiek om een al lopende lening of krediet die je wilt aflossen.

Advies bij een persoonlijke lening?

Heb jij een persoonlijke lening of doorlopend krediet gehad en heb jij nu problemen om deze terug te betalen? Neem dan contact op met ons en dan zullen wij jou helpen met jouw vragen!

Whatsapp