Schulden bij scheiding - Advies bij Schulden
Hét betrouwbare gratis
adviesbureau bij schulden

Schulden bij scheiding

Dat er veel bij een scheiding komt kijken is algemeen bekend. Iedereen heeft wel verhalen uit zijn of haar omgeving gehoord over alle zaken die geregeld moeten worden omtrent de scheiding. Een veel terugkomend onderwerp bij scheiding: schulden.

Gemeenschap van goederen: 50/50?

Zoals je misschien wel weet is het over het algemeen zo dat wanneer je gaat scheiden de bezittingen en ook de schulden worden verdeeld over jou en jouw ex-partner. Echter is dit niet zo zwart-wit zoals velen denken.
Bij het trouwen in gemeenschap van goederen is er een belangrijk onderscheid te maken in twee soorten gemeenschappen van goederen, namelijk de beperkte en de algehele gemeenschap van goederen.

Getrouwd vóór 2018

Wanneer je vóór 2018 bent getrouwd, ben je getrouwd in de algehele gemeenschap van goederen. Dit betekent simpelweg dat alle bestaande schulden en schulden die zijn gemaakt tijdens het huwelijk, voor jou en jouw ex-partner zijn. Dit houdt in dat deze schulden dus tot de gemeenschap behoren en dat jullie ten tijde van de scheiding beiden voor 50% aansprakelijk zullen zijn voor deze schulden.

Getrouwd ná 2018

Wanneer je vanaf 1 januari 2018 of later getrouwd bent, betekent dit dat de schulden die jij voor het aangaan van het huwelijk had ook van jou zullen blijven en dus niet tot de gemeenschap zullen behoren. Deze gemeenschap van goederen staat beter bekend als de beperkte gemeenschap van goederen.

Als je echter wel vanaf 1 januari 2018 in het huwelijksbootje bent gestapt, kan het zijn dat jij en jouw toenmalige partner wel specifiek hebben gekozen voor een algehele gemeenschap van goederen. Dan zijn de regels vanuit deze vorm van gemeenschap dus van toepassing op de verdeling van de schulden.

Huwelijkse voorwaarden

Het kan zijn dat je ten tijde van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap bent afgeweken van de twee soorten gemeenschap. Het kan namelijk zo zijn dat jij en jouw toenmalige partner hebben besloten om zelf regels vast te leggen middels huwelijkse voorwaarden.

Als jullie samen de keus hebben gemaakt om de schulden op een andere wijze te verdelen dan de wet dit voorschrijft, is het belangrijk om rekening te houden met de schuldeisers. Het kan namelijk zijn dat schuldeisers zich alsnog op alleen jou, jouw ex-partner of beiden wil verhalen betreffende de schulden die gemaakt zijn.

Voorlopige voorziening: een stok achter de deur

Wanneer het huwelijk is ontbonden, zullen ook de schulden worden berekend. Wanneer je niet wilt dat er na het ontbinden van het huwelijk toch nog nieuwe gemeenschapsschulden zullen ontstaan, kan je een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank. Deze voorlopige voorziening zal vier weken geldig zijn.

Schulden bij scheiding: hoe nu verder?

Is er in jouw situatie sprake van een scheiding en heb jij vragen over de verdeling van de schulden of andere vragen omtrent de schulden? Neem gerust contact met ons op en dan leggen wij het graag voor u uit!

Whatsapp